Back to top

Vad innehåller maten vi stoppar i oss egentligen?

På senare år har debatten kring maten vi äter blivit allt mer intensiv. Tittar man på en matprodukts innehållsförteckning, så kan det stå en hel massa med E-nummer som tillsatser. Vad är nu dessa E-nummer och vad är de till för?

– Öka hållbarheten (konserveringsmedel och antioxidationsmedel).
– Påverka konsistensen (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel och klumpförebyggande medel).
– Påverka smaken (färgämnen, smakförstärkare och sötningsmedel).

Enligt EU-regler får inte medlemsländerna använda vilka tillsatser som helst. Och för att en tillsats ska godkännas måste den till exempel anses ha ett värde för konsumenten eller vara nödvändig för livsmedlets hantering. Det ska dessutom framgå i innehållsförteckning vad en produkt innehåller. Men är nu alla dessa tillsatser növändiga i vår mat? Svaret är enkelt; Naturligtvis inte.

Det verkar som fler och fler tillverkare av, framförallt hel- och halvfabrikat, frångår av flera E-nummer baserade tillsatser. Detta främst för att folk börjat att bli mer medvetna och kritiska till användandet av dessa tillsatser.

– Det största problemet är att tillsatserna i så stor utsträckning används för att skyla över att man inte har tillräckligt med äkta råvaror i produkten. Att tillsatserna används som ett slags kosmetika för att sminka upp maten, säger Mats-Eric Nilsson, författare till flera böcker i ämnet.