Back to top

Kantarell, skogens guld

Nu är det hög tid att ge sig ut i skogarna, för att plocka svamp och bär och få bakluckan full i kantareller. Kantarellen brukar väl vara den första som folk lägger märke till, även om det finns en hel del andra mycket goda och ätbara svampar med.

I Sverige finns fyra ätliga och goda kantarellsorter: blek kantarell, kantarell, rödgul trumpetsvamp och trattkantarell. Både rödgul trumpetsvamp och trattkantarell kommer lite senare i höst.
Man känner igen en kantarell genom att fruktkropparna är trattformade och att hattens undersida har åsar som löper ner på foten.

Om man inte vill använda och äta svampen direkt efter plockandet och rensandet, så kan man med fördel förvälla och frysa in kantareller. Rensa bort allt skräp och dåligheter. Lägg svampen i en kastrull på svag värme på spisen. Det kommer att bildas vätska ur svampen, beroende på hur blöt svampen var från början. Svampen krymper en hel del medan vätskan ‘dunstar’ ur. Låt all vätskan dunsta ur svampen, låt svampen kallna, paketera i lagoma portionspåsar och frys. Skulle svampen vara väldigt torr, så tillsätt lite vatten i kastrullen, när du förväller svampen, så att den inte bränner fast. Förvällda, frysta kantareller håller ca. 1 år i frysen.