Back to top

Kaffe bra till att förebygga bröst- och prostatacancer

För en tid sedan kom nyheten om att 5 koppar kaffe om dagen kan förebygga bröstcancer hos kvinnor.
Nu kommer en annan studie om att 6 koppar kaffe om dagen kan förebygga prostatacancer hos män. Och tydligen spelar det ingen roll om man dricker kaffe med eller utan koffein. Det är alltså något i själva kaffet som gör så att cancercellerna inte kan växa sig starka nog, för att utveckla cancer.

Det finns hundratals studier som visar att kaffe i varje fall inte ökar utan ofta minskar risken för cancer, framför allt i lever, livmoder och njurar. Så sent som i förra veckan kom rön om lägre risk för vissa typer av bröstcancer, och nu alltså även prostatacancer.

Den minskade risken för prostatacancer gäller trots att det är vanligare bland kaffedrickare att samtidigt röka och vara mindre fysiskt aktiv.
Nu är inte de här uppgifterna statistiskt säkerställda, men utifrån alla dessa studier, så verkar resultaten peka åt samma håll; att i kaffe finns det, bland annat, mycket antioxidanter och andra ämnen som minskar inflammation i kroppen. Båda sakerna kan vara nyttiga och minska risken för till exempel avancerad prostata- eller bröstcancer.