Back to top

Ringblomma, ’guld’ i både mat och medicin

Ringblomman, som på engelska heter ‘Marigold’, vilket förknippas med Jungfru Maria. Den har använts i både medicin och matlagning i hundratals år. Ringblomman stärker immunförsvaret, den har antiseptiska, blodstillande, anti-inflammatoriska och svampdödande egenskaper. En olja eller liniment gjord på blommorna är utmärkt mot solbränd hud, akne och småsår.

Ringblomma är den mest användbara medlet mot hudåkommor. Gör en tinktur (preparation av örter) till att torka ut och läka akne, variga sår och andra svampinfektioner. För att användas till åderbrock, sprucken hud och torra läppar kan du göra en kräm. Den infuserade oljan (Preparation av infuserade oljor) kan du använda mot torra, flagande utslag och mot mjölkskorv hos barn. En infusion med ringblomma i vatten till fotbad för svullna fötter.

I matlagning lämpar sig ringblomman i grytor, soppor, sallader, och äggrätter, för att göra dem mer näringsrika. Använd den i kokta risrätter istället för saffran. Kan även med fördel användas i puddingar, sockerkakor och bullar.