Back to top

Massageoljor och deras verkan

Massageterapeuter använder sig av speciella massageoljor för att få fram resultat som var och en av oss behöver.
Många massageterapeuter använder sig av olika oljor som tillägg till en avkopplande och helande upplevelse. Det finns ingenting nytt i användningen av olja, eftersom den har praktiserats sedan urminnes tider. Faktum är att redan Platon, Homeros, och Sokrates har nämnt, i sina skrifter, fördelarna med oljor vid lindring av smärta i kroppen. Just smärta är ett av de främsta skälen till att oljor används under genomförandet av massage. Andra fördelar är förbättring av hudens kondition och förbättring av den allmänna hälsan.

Vilken olja ska man använda?
Det kan vara väldigt individuellt vilken olja man föredrar, men det går alltid att rådfråga en massageterapeut.
För massageterapi finns det ett stort antal alternativ. Nedan är de mest vanligt använda:

Den söta mandeloljan innehåller anti-inflammatoriska komponenter. Den är inte så stark och kan därför användas för många hudtyper, men den bör inte blandas med andra oljor. Den är bäst för personer som har torr hud.

Aprikoskärnoljan är känd för att ge balans i huden. Den helar tidigt åldrande hud.

Avokadooljan definieras som en tung olja, så det är viktigt att den späds på med lättare olja, för att lättare kunna använda den vid massage. De enkelomättade fettsyrorna i avokadooljan är annars exakt vad huden behöver.

Ricinolja är klibbig och tjock och är bäst på att dra ut gifter ur kroppen. Den är bra till att behandla ärrvävnad.

Kokosolja måste man värma innan andvändning. Den är bra mot sprucken hud. Den skapar en barriär mot infektioner, gör huden mjukare, hindrar rynkbildning och åldersfläckar.

Emuolja är bra för ömma muskler, artrit, eksem och blåmärken. Den är även anti-inflammatorisk och anti-bakteriell. Den används i tillverkningen av anti-rynk krämer.

Grapefrö olja är säker att använda på grund av dess icke allergiframkallande komponenter.

Olivolja ger lättnad vid stelhet på grund av sin värmande effekt.

Vetegroddsolja är rik på vitamin E och en del viktiga fettsyror. Den är bra för läkning av ärrvävnad, bristningar, solskadad hud, för att förbättra blodcirkulationen, och vid behandling av eksem.

Hasselnötsolja är den bästa fuktighetskrämen för huden, samtidigt bidrar den till förnyelse av celler och till att stärka kapillärer.

Massageoljor är helt enkelt terapeutiska. De inte bara lugnar dina trötta och spända muskler, de kan även få dig att må bättre känslomässigt och mentalt.

Alla ovannämnda oljorna finns att köpa på olika sidor på internet, om du inte kan hitta de i butiken nära dig.