En ört kan definieras som en icke vedartad växt som vissnar ned efter blomningen och man kan dela upp örterna i olika kategorier, såsom ‘kryddörter’, ‘läkeörter’, m.m.
Många tror att örter är något som man odlar för att användas i matlagning, men den föreställningen är helt felaktig. Det finns en otrolig mängd av örter, som aldrig ens nämns, men som är både goda i matlagning och lämpar sig väl i kosmetisk och medicinsk bruk och som växer kanske bara ett ’stenkast’ från där du bor. De flesta örterna i vår fauna går även att odla i trädgårdar och varför inte i krukor inomhus eller på balkonger. Ska man däremot plocka örter i naturen, ska man vara mycket säker på att plocka rätt sorter, för att det finns en hel det örter, som är giftiga för oss människor. Skaffa bra litteratur, så att du kan studera arterna grundligt. Jag personligen plockar bara det som jag är absolut säker på och samtidigt väljer jag ut ett par nya arter varje säsong, för att studera de närmare.
Redan för mycket länge sen har örter använts i både matlagning och till medicin. Det fanns alltid en klok gumma eller gubbe i varje samhälle, som visste vad som bra mot olika åkommor. Men säkerligen gjordes det ett och annat misstag med feldoseringar. Dagens mediciner tillverkas mestadels i laboratorier med de ursprungliga ämnena från olika örter som förebilder.
En örtagård behöver inte vara så stor och på en yta av 3×4 m. får du ledigt plats med 10-15 olika örter. Börja med att välja ut de örter du vill odla. Om du vill använda örterna vart efter de växer, räcker det med 2-3 plantor per art. Vill du däremot samla in och torka någon sort för senare användning kan du ha lite fler plantor. Du kan förkultivera de örter du valt inomhus, men det är inte nödvändigt. De flesta örter ‘hinner’ växa upp under vår sommar ändå. Så fröna så att de lågväxande örterna kommer på kanten av örtagården, så att de inte blir ‘gömda’ för solen, bakom de mer högväxande arterna. Annars finns det inga ‘regler’ för hur man placerar örterna. Valet av jord är inte så noga med örter, de flesta växer mycket bra i vanlig planteringsjord. Läs gärna om de örter du valt, så att du lär dig mera om vad de lämpar sig till och om de behöver något speciellt för att frodas. Internet är ett utmärkt ställe att hitta information på om både det ena och det andra, om man inte vill köpa eller låna böcker om ämnet.
Här är några exempel på bra böcker att köpa eller låna:
Örtmedicin; En Illustrerad guide av Non Shaw. Går att låna på bibliotek.
Hälsa ur Guds apotek; Läkande örter, råd och erfarenheter av Maria treben. Går att köpa.
Hälsoflora; Örtmedicin, med recept, dosering och skördetid. Utgiven av Nybloms.
De godaste kryddorna; Odla själv, 50 recept, hälsotips av Siv Hellgren.
Pocket-guiden om örter; Odling, användning och en massa annat, av Sarah Dyer. Hittade en på Tradera och en på ett antikvariat. Kan vara svår att hitta.
Örtmedicin, naturens läkande kraft av Mic Mac Mullen.